Blackjack games

De mythes rondom Blackjack ontrafeld

Er is bijna geen spel dat zo vaak wordt gespeeld als Blackjack. Je hebt het misschien zelf al eens gespeeld. Omdat het een van de simpelste spellen is om te begrijpen wordt het veel gespeeld en denken mensen al gauw dat ze grip hebben op het spel. Echter, er doen zich een aantal mythes de ronde aangaande Blackjack die toch interessant zijn om te bekijken voor je gaat spelen. De kans is groot dat je ze eerder hebt gehoord en ze gewoon voor waar hebt aangenomen. Toch is niet alles wat je hebt gehoord de waarheid. Bijvoorbeeld…

Je hebt 21 punten nodig en je wint uiteindelijk toch wel

Nee, beide vliegers gaan niet op. In feite hoef je om Blackjack te winnen niet eens dichtbij de 21 punten om de dealer te verslaan – hoewel het natuurlijk wel meehelpt. Het maakt niets uit of je hand 21 of 15 punten waard is, een win is een win. Waarom zouden we zoiets moeilijker maken dan het werkelijk is? Daarnaast denken veel spelers dat de winst vanzelf wel komt. Dat is helaas ook niet waar. Na een reeks met verliezende hand na verliezende hand, zou je toch denken dat je nu wel een win gegund wordt? Dat je uiteindelijk al het verlies wel hebt geïncasseerd en dat het nu jouw beurt is om te incasseren? Jammer genoeg werkt het spel zo niet. Blackjack is een spel met altijd gelijke kansen (of zo dichtbij gelijk als maar zijn kan) en je kunt in theorie honderd handen spelen zonder ook maar één keer er met de buit vandoor te gaan. Als je niets over het spel weet, is het geen moeilijke opgave om een aantal handen na elkaar te spelen zonder positief antwoord. Natuurlijk verandert dit als je een geoefend speler bent, de kans is dan een stuk groter dat je genoeg talent hebt om een verliesreeks te vermijden.

Variaties kunnen in je voordeel werken en Blackjack is een kansspel

Blackjack komt in vele varianten, en sommige versies doen de speler denken dat het huisvoordeel over kan gaan naar hem. Laat je hier niet voor de gek houden. Varianten waarin je bijvoorbeeld de kaarten van de dealer kan zien mogen dan wel jouw kansen vergroten, maar het voordeel zal niet verschuiven naar jou. Zoals wordt gezegd: alles komt met een prijs, en die prijs kan wel eens zijn dat je een lagere cash prijs dan verwacht krijgt. Helaas komt voordeel in Blackjack nooit gratis. Ook willen veel mensen nog wel eens beargumenteren dat Blackjack, in tegenstelling tot poker, een kansspel is. Dat is het niet. Blackjack is een vaardigheidsspel. Uiteraard, net als bij elk kaartspel moet je net het geluk aan je zijde hebben wanneer er een kaart wordt getrokken, maar wat je daarna met die kaart doet daar komen je vaardigheden bij kijken. Bijvoorbeeld: het geluk mag dan wel een rol spelen in het aanleveren van een excellente openingshand, maar als je het spel niet kent kun je die goede kaarten zomaar eens verkeerd gebruiken en alsnog verliezen. Aan de andere kant kan een vaardige blackjack speler ervoor zorgen dat een slechte hand transformeert naar een winnende hand door de dealer in een bepaalde richting te werken. Geluk speelt dus zeker een rol, maar elke goede speler kan je vertellen dat er meer bij komt kijken dan dat. En heb je gehoord dat de dealer nooit af gaat? Ook dan heb je verkeerde informatie gekregen. Als jij een hoge hand hebt, zal de dealer normaal gesproken toch doorspelen om je te verslaan en in dat proces kan ook hij verliezen.